The Joy of Movement. Wablieft?

27-03-2018

Als je al ooit Nia hebt gedanst, zal je die woorden vast wel al gehoord hebben. Dat is immers zowat het eerste wat een lesgever aan elke nieuwe danser vertelt. Maar toch blijft het voor veel mensen een wat vaag concept, iets wat nogal zweverig klinkt misschien, iets dat niet zo veel te maken heeft met hun eigen beleving.

Snap ik volledig. Het heeft enkele jaren geduurd voor ik als Nia-teacher eigenlijk goed besefte wat ze daar nu eigenlijk mee bedoelden. En elke keer als ik de uitleg lees of hoor, ontdek ik weer een nieuw aspect dat ik nog niet zo goed had begrepen de vorige keer. Geen wonder dat de meeste dansers niet echt mee zijn.

Zullen we het samen even onderzoeken?

De laatste jaren geef ik altijd min of meer dezelfde uitleg aan nieuwe mensen:

Ga op zoek naar plezier, naar genot, in je eigen lichaam. The Joy of Movement heeft niets te maken met fijne muziek of een toffe sfeer of blij zijn omdat het zonnetje schijnt. Het gaat echt alleen maar om jou en vooral je eigen lichaam. Luister naar de signalen die je lichaam uitzendt, en pas je bewegingen daaraan aan. Enerzijds betekent dat, dat als je pijn voelt, of ongemak, als iets niet goed lukt of niet goed voelt, dat je de beweging aanpast tot het wél goed voelt. Maak de beweging kleiner of trager, pas ze een beetje aan, of heel veel, doe voor mijn part zelfs iets helemaal anders, of stop even als dat is wat je lichaam nodig heeft. Anderzijds is het de bedoeling dat je ook gaat luisteren naar de signalen van genot vanuit je lichaam. Als je lichaam je vertelt dat iets heel fijn aanvoelt, ga daar dan dieper in, wees je bewust van dat gevoel en geniet. Je mag gerust ook even blijven hangen in die beweging, om langer te kunnen genieten van dat gevoel.

Zoiets. Hoewel dit een opgekuiste versie is. Als ik het vertel, is het meestal met een hoop gebaren, bewegingen en gekreun erbij. Wie mij kent, weet wel wat ik bedoel ;-)

Maar eigenlijk is mijn uitleg maar een deel van het geheel, en zitten er een paar andere principes van Nia in verweven, die ik graag in andere blogposts wil uitdiepen. 

The Joy of Movement is heel puur en tegelijk allesomvattender. En ja, oké, een beetje zweverig misschien. Daarom ook dat ik het bij nieuwe mensen zo compact houdt. Maar als je écht mee wil zijn, lees dan even verder.

Joy - vreugde of genot in het Nederlands - is een sensatie. Joy is universele energie, levenskracht. In Nia leren we ons met die Joy te verbinden door bewust ons lichaam te voelen, door te luisteren naar de stem van ons lichaam. Het is een instelling die ons leert de realiteit van ons lichaam zoals het is te omarmen, er niet langer tegen te vechten, en zo te bewegen met ons lichaam dat we nog meer joy, nog meer plezier, creëren. Het is dus geen techniek of een choreografie. Het is een houding ten opzichte van het lichaam en het leven in het algemeen. Joy is er niet alleen voor tijden waarin alles goed gaat. Het is een open energie die ons leert te aanvaarden wat er op ons pad komt. Joy heeft dus ook niets te maken met emotioneel plezier. Ja, je wordt er vaak vrolijk en gelukkig van. Maar Joy kan ook perfect bestaan te midden van verdriet of kwaadheid. Het onderdrukt die emoties niet, het nodigt ze net uit, zodat je ervan kunt leren.

Opnieuw zinkt het diep bij mij in, voor de zoveelste keer alsof het de eerste keer is. The Joy of Movement is écht de basis van Nia. Alle andere principes zijn daarop verder gebouwd. Het is een bijzonder krachtige basis, trouwens. Liefde voor, en een totale aanvaarding van, je eigen lichaam, ongeacht hoe gezond of krakkemikkig dat wel is.

Dansen door het leven

(Dancing through life in Nia betekent dat je de principes ook gebruikt in je leven buiten Nia, dag in dag uit.)

De Joy of Movement kan je de hele dag bij je houden. Kies bewust voor Joy, die universele levenskracht. Of je nu naar je werk wandelt, huishoudelijke klusjes doet of met een winkelkarretje door de Colruyt rijdt, op elk moment kan je kiezen om je te verbinden met die levenskracht. Luister naar je lichaam, naar hoe je lichaam beweegt en hoe het aanvoelt. Wees vriendelijk voor je lichaam, en probeer eens uit hoe je lichaam aanvoelt als je iets verandert in je beweging. Meer met je heupen zwaaien bij het stappen, bijvoorbeeld. Of minder. Je kin wat hoger of net lager. Je lichaam heeft niet noodzakelijk zachtere of tragere bewegingen nodig. Misschien verlangt het wel naar eens keihard lopen om je trein te halen. Of huppelen door de winkelstraat. Probeer het eens, maak verbinding met je lichaam en met die universele energie, die Joy, en test eens wat dingen uit. Speel. Geniet!

Lies