Is Nia iets voor mij?

30-03-2018

Is Nia eigenlijk wel iets voor mij, vraag je je misschien af. Is het niet te hard en te snel? Is het niet te traag en te zacht? Ik ben al over de 50 (of 60), kan ik nog Nia dansen? Ik ben nog veel te sportief en te jong om Nia te dansen, ik ga me doodvervelen ...

Heel veel mensen over de jaren hebben ons die vraag gesteld, in een of andere vorm. Maar wat is het antwoord nu eigenlijk?

Ten eerste zijn er verschillende soorten lessen. Hier in Mechelen geven we momenteel de 'gewone' Nia en Nia Moving to Heal. Beide lessen zijn geschikt voor iedereen, maar afhankelijk van je eigen voorkeur en beleving zal je misschien de voorkeur geven aan het ene of het andere.

Het voordeel aan Nia - in het algemeen - is dat je elke beweging kunt aanpassen aan je eigen lichaam. Er ligt veel nadruk op luisteren naar je lichaam, voelen wat voor jou kan en niet kan, en waar jouw lichaam het meeste nood aan heeft.

Maar wat is dan het verschil tussen beide?

In een 'gewone' Nia-les worden er suggesties gegeven om de bewegingen aan te passen, maar die gaan beide richtingen uit: zowel suggesties om het rustiger aan te doen, als suggesties om het zwaarder te maken. Een gewone Nia-les wordt gewoonlijk wat energieker gegeven dan een Moving to Heal-Les (maar hoe jij danst, blijft je eigen keuze!)

In Moving to Heal ligt er nóg meer nadruk op lichaamsbewustzijn, en wordt er nog meer getoond hoe je de beweging kunt aanpassen aan een lichaam dat meer tijd nodig heeft. Een beweging kan soms langer aangehouden worden, zodat de overgangen niet zo snel gaan en de bewegingen nog dieper in je lichaam kunnen doordringen. Als gevolg daarvan trekt Moving to Heal meer mensen aan die écht moeten opletten hoe ze bewegen.

Ook een factor die meespeelt in welke les je je het beste thuis zal voelen, is de lesgever! We (Kristin en Lies) zijn niet alleen collega's maar ook vriendinnen, en we hebben een enorm respect voor elkaar, maar toch zijn we heel anders van karakter, en dat uit zich ook in onze lessen.

Ik (Lies) ben nogal een zot geval. Ik ben speels en impulsief, en ik geef behoorlijk energiek les. Ik steek onnozele details in mijn les, waardoor er in mijn lessen veel gelachen wordt. Elke les is een feestje. Ik geef momenteel alleen 'gewone' Nia, daar kan ik al mijn energie in kwijt. Toch vind ik ook Moving to Heal heerlijk, het geeft me meer tijd om diep in mijn lichaam te gaan.

Kristin is van nature een stuk rustiger, en daardoor voelt haar Nia-les een stuk ontspannender aan. Bijna als een massage van een uur. Ze geeft momenteel alleen Moving to Heal, en dat past ook heel goed bij haar karakter. Wat niet wil zeggen dat haar lessen alleen maar zacht en traag zijn, hoor! Ook in Moving to Heal worden snellere ritmes gebruikt, en het is er net zo gezellig en plezant! En Kristin danst ook graag Nia, natuurlijk, even alles losgooien kan zo deugd doen!

Conclusie

Nee, Nia is niet te zacht.
Nee, Nia is niet te hard.
Ja, Nia is héél geschikt voor mensen van in de 30, 40, 50, 60 en zelfs 70 of 80. Jongere mensen mogen uiteraard ook komen, hé, maar meestal vinden die het niet zo leuk. Nia is geen hiphop. Ben je jonger en wil je het graag eens proberen? Uiteraard welkom!

En welke les past dan het beste voor jou? Tja, daar kunnen wij natuurlijk geen antwoord op geven. We kunnen je maar één tip geven: kom eens proberen bij ons allebei! Of kies de les die volgens jou het beste bij je past, en probeer het gewoon eens. Je kunt altijd nog overstappen, hé.

Vindt iedereen Nia dan leuk? Hahaha nee, natuurlijk niet. De eerste sport die iederéén leuk vindt, moet nog uitgevonden worden ;-)

Video

Hier vind je een Moving to Heal-les van vorige zomer, in de Kruidtuin.
Hier zie je de energie en het plezier als Belgische Nia-teachers samen dansen.

Lies

Nia Mechelen: Verwen jezelf met dans en beweging!
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.